Traditionele wijnen uit Ligurië
banner flower

avatar-2Ligurië kent naast Valle-d’Aosta het kleinste wijnoppervlakte van Italië en grenst aan de gereputeerde wijnstreken Piemonte en Toscane.

 

De steile hellingen die naar de kuststrook toelopen vormen niet de ideale omstandigheden voor de Liguriërs om hun wijn te produceren. Omdat men de Ligurische wijnbouw in Italië minder betekenisvol vond, heeft niemand ooit de moeite genomen om deze te veranderen waardoor de wijnbouw zijn traditionele karakter behouden heeft.

 

In Ligurië wordt voor 80% witte wijn geproduceerd. De bekendste druivensoorten zijn Vermentino en Pigato. Deze druivensoorten lijken op elkaar. Beide druiven geven een frisse smaak van citrusvruchten en rijp fruit. Het zuurgehalte van een Vermentino is iets hoger en een Pigato heeft vaak net een tikkeltje meer fruitexpressie.

 

De rode wijnen uit Ligurië zijn minder bekend dan de witte wijnen uit deze streek, maar ze hebben hun eigen unieke charme en karakter. De bekendere rode wijnen uit Ligurië zijn Rossese, Ormeasco, Ciliegiolo en Granaccia. Deze rode wijnen hebben aroma’s van rood en zwart fruit. De tannines zijn zacht wat deze wijnen toegankelijk maakt.

 

We zijn op zoek gegaan naar de traditionele wijnen uit Ligurië, bij de kleinschalige wijnboeren waar wijn nog met passie wordt gemaakt. We importeren de wijn zelf, zonder tussenkomst van derden, en hebben bij een drietal wijnhuizen exclusieve wijnen gekozen.

 

Waarom we de onderstaande exclusieve wijnen gekozen hebben? Omdat we ze erg lekker vinden!

La Vecchia Cantina

Aan de voet van de heuvels waar ons droomhuisje staat liggen de wijngaarden van de familie Bertolotto. De wijngaarden zijn van zonsopgang tot zonsondergang aan de zon blootgesteld en hebben 's nachts een aangename temperatuur. Deze optimale omstandigheden zorgen voor fantastische productie van onder andere de typische Ligurische Pigato-wijn.

 

In hun prachtig gerenoveerde familiegebouw zijn we ontvangen door de zeer vriendelijke vader Ennio en zoon Filippo en hebben de Pigato’s geproefd. Te lekker! Omdat we niet konden kiezen hebben we alle twee de Pigato’s genomen. Pigato Rocca Madre als favoriet van Conny en Pigato U Pendin als favoriet van Walter.

Fontanecota

Iets verder op de bergen in de Prino vallei in het achterland van Porto Maurizio ligt localiteit Fontanecota. Hier liggen de wijngaarden van de familie Berta. De wijnproductie wordt vakkundig geleid door Marina, terwijl haar broer Fabio zorgt voor de teelt en de gezondheid van de wijnstokken.

 

In het Ligurische dialect was het wat lastiger communiceren, maar toch klikte het goed met Marina en haar broer Fabio. Bij Marina aan de keukentafel hebben we kennisgemaakt met hun wijnen. De Vermentino en zeker de Ormeasco zijn prachtig en gebalanceerd van smaak. Salute.

Mauro Zino

Voor het vinden van een lekkere, goede Rossese moesten we wat verder rijden en zijn we terecht gekomen bij Azienda Agricola Mauro Antonio Zino in het hart van de Rossese wijnproductie. Zijn wijngaarden liggen op de zonnige heuveltoppen rondom de gemeente Dolceacqua, een typisch middeleeuws dorpje in het Ligurische achterland.

 

Mauro is een van de oudste wijnbedrijven in de regio. Dankzij de ervaring en grote passie die vier generaties lang is doorgegeven, produceert Mauro wijnen van hoge kwaliteit. We durven wel te zeggen: de beste Rossese uit Ligurië.

Rode wijnen

 Traditionele rode wijnen uit Ligurië

Witte wijnen

Traditionele witte wijnen uit Ligurië

Eerst proeven? Dat kan! Maak een afspraak via walter@mijnachtertuin.nl of 06-13575001. Ik nodig je graag uit aan de tafel in onze huiskamer in Tilburg.